Is het te laat om met e-commerce te starten?

Worries dat je te laat bent om een webshop te beginnen?

Da’s helemaal nergens voor nodig!

Het is toch ook nooit te laat om een restaurant te starten?

Skillset
  • Webshops & E-commerce B2B
  • Webshops & E-commerce B2C

211210 ECOMERCE 01

En da’s bij een webshop niet anders. Zeker nu niet, want de consument is meer dan ooit online. Meer dan 83% van alle Belgen heeft een positieve ervaring met online shoppen volgens een onderzoek van BeCommerce, de Belgische vereniging voor online handelaar.

Tijd om ermee te beginnen dus! Of om de webshop die je al hebt nog verder uit te bouwen!

De digitale toekomst is nu…

En jouw business mag niet ontbreken!

Lees dit artikel en verhoog je kansen op succes.

211210 ECOMERCE 02

5 redenen om vandaag met e-commerce te groeien

De pandemie heeft in 2020 en 2021 een enorme boost aan online shoppen met zich meegebracht. Er werd maar liefst een derde meer online gekocht in België – volgens cijfers van BeCommerce.

And it's gonna keep growing!

Want het meest opvallende resultaat van het onderzoek was dat de online verkoopcijfers óók standhielden in de zomermaanden, you know, toen de winkels en horeca wél volledig open waren.

De wereld evolueert naar een e-commerce.

And you need to hop on the bandwagon!

En wel om deze redenen:

1. Je winkel is altijd open: 24/24 en 7/7. Da’s niet alleen leuk voor je klanten, want die krijgen de vrijheid om hun aankopen eender wanneer te doen, maar ook voor jou! Want zo kan jij op ieder moment van de dag verkopen. Hoe cool is dat?

2. Het is véél makkelijker om klanten naar je online winkel te trekken dan naar een fysieke winkel! Iedereen zit online, dus met een goede digitale marketing, zoals SEO, SEA en sociale media campagnes, heb je het potentieel om de hele wereld bereiken.

3. Als je webshop goed opgezet is volgens jouw specifieke wensen, dan draait die automatisch. Het resultaat? Je hebt meer tijd om in andere zaken te investeren!

4. Een webshop is een investering die je terugverdient. Een online ruimte kost niet alleen minder geld dan een winkelpand, maar je krijgt er ook pakken meer voor terug. Net omdat je zo veel meer mensen kan bereiken en omdat je winkel altijd open is ;-)

5. Data, data, data! Doordat je data van bezoekers op je webshop kan bijhouden, kan je in de toekomst veel beter strategische beslissingen maken. Sounds great, right?


Een webshop maken? Dit is hoe je eraan begint!

Oké, cool.

Je weet dat je met e-commerce wil starten.

Maar hoe start je een online winkel? Waar moet je allemaal op letten?

211210 ECOMERCE 03

Stap 1: bedenk wat je wil doen

Soms zegt een cliché alles wat nodig is: goed voorbereid is half gewonnen!

Begin niet lukraak dingen online te verkopen, maar denk goed na over jouw business strategie en wat je precies wil doen. Zo connecteer je met je klanten én ga je meer verkopen.

Enkele tips en vragen die je jezelf best stelt:

- Vind het gat in jouw markt! Is er een bepaalde nood die nog niet online te vinden is? Zijn er populaire artikelen waar mensen nooit genoeg van krijgen? Wil je fysieke producten, digitale producten of diensten verkopen? Is er behoefte aan jouw idee?

- Concurrentieonderzoek: wat is er al op de markt? Hoe kan je jezelf onderscheiden?

- Denk na over jouw doelpubliek: wie wil je serven? Op welke markt wil je je richten?

- Hoe ga je winst maken? Stel zeker een businessplan en financieel plan op!

- Maak je zelf de producten die je verkoopt of ga je op zoek naar een leverancier die jou hierbij kan helpen? Verpak je jouw producten zelf of werk je hier met leveranciers?

- Hoe laat je jouw producten leveren? Hoe snel ontvangen jouw klanten hun pakket? Is een levering binnen de dag echt nodig? Met welke verzenddienst werk je samen?

211210 ECOMERCE 04

Stap 2: creëer een awesome webshop

Heb je beslist welke awesome webshop je wil opstarten?

It’s finally time to build it!

Dat kan je zelf doen, maar je kan er ook voor samenwerken met een partner die je helpt om de juiste beslissingen te nemen en het voor jou doet. Enkele zaken waar je op moet letten:

- Zorg ervoor dat jouw website gebruiksvriendelijk is! Mensen hebben wel geld, maar geen tijd of geduld en haken af als jouw webshop te lang laadt of niet overzichtelijk is.

- Ga voor een mobielvriendelijk design. Steeds meer mensen kopen producten via hun smartphone en het is belangrijk dat ook zij een awesome online ervaring hebben.

- Productafbeeldingen zijn dé core van een webshop. Zorg er dus voor dat de foto's op jouw website er erg aantrekkelijk uitzien, want dat verhoogt verkoopcijfers. Wingman is een gemakkelijke en voordelige oplossing als je jouw foto's snel (binnen de 24u) en tegen een voordelige prijs wil laten omzetten naar gebruiksklare beelden voor jouw webshop door professionals die alle support geven die je nodig hebt. Je vergemakkelijkt niet alleen je workflow, maar ontvangt ook kwalitatieve visuals waarmee je e-commerce sales de lucht ingaan. Zo win je tijd én geld!

211210 ECOMERCE 05

- Kies de juiste domeinnaam! Iets catchy waarmee je jezelf onderscheidt van je concurrenten. Liefst ook iets dat beschikbaar is en helemaal past bij je missie.

- SEO-optimalisatie zodat mensen je gemakkelijk kunnen terugvinden via Google.

- Goed beveiligd zodat klanten zorgeloos hun aankopen kunnen afrekenen.

- Goede product descriptions waar je klanten warm van lopen. Copywriting is key ;-)

- Hoe ga je jouw producten segmenteren? Welke verschillende categorieën zijn er? Is er een systeem waardoor je dit allemaal heel gemakkelijk kan laten verlopen?

- Zorg dat alles mooi geïntegreerd is met elkaar: producten, betalingssystemen, automatische facturen, e-mails die uitgezonden worden, … Ieder schakeltje moet in de andere schakeltjes passen. Een goede partner ontwikkelt dit voor jou op maat.

- Professioneel design zodat jouw website vertrouwen en professionaliteit uitstraalt.

211210 ECOMERCE 06

Stap 3: promoot én start met verkopen

Is jouw webshop af? Dan gaan we die lanceren!

Marketing is daarbij cruciaal. Niet enkel tijdens je lancering, it’s a forever kind of thing. Want enkel als mensen jou kennen en weten te vinden, zal je kassa-kassa-kassa kunnen doen! En in tegenstelling tot fysieke winkels heb je bij een webshop geen toevallige passanten.

De oplossing? Zélf je bezoekers aantrekken.

- Leuke lanceringscampagne! Kom daarbij creatief uit de hoek, zodat mensen jouw shop meteen leren kennen. Of doe een toffe kortingsacties! The bolder, the better.

- Online campagnes met Google Adwords, Google Display of social media ads.

- Blog posts waardoor je nieuwe mensen aantrekt naar je website. Zorg daarbij steeds voor SEO-optimalisatie zodat mensen je weten te vinden via Google.

- Een nieuwsbrief en e-mailmarketing of freebie waardoor je nieuwe leads verzamelt.

- Social media posts waarbij je jouw brand personality en expertise toont.

Maar da’s gelukkig heel goed te doen – zeker met een professionele partner!


Want some help? FOLD’s got your back.

Brave brands deserve bold communication.

En dat geldt ook voor jou!

De investering in een webshop betaalt zich gegarandeerd terug.

En wij willen je met plezier helpen om van jouw webshop een succes te maken.

Ready? Contact us today!

To top